Bunkry.cz  |  Články  |  E-shop  |  Fotoarchiv  |  Databáze  |  Fotogalerie  |  Štítky  |  Muzea  |  Odkazy

Zkoušky pevnostních objektů

Zkoušky odolnosti objektů československého opevnění probíhaly na řadě míst pevnostní linie. Některé zkoušky byly pečlivě připravovány a probíhaly cíleně. Existovala ale řada případů, kdy k odstřelování pevnostních objektů docházelo neorganizovaně a lze je označit za spontání.

Asi největší zkušební polygon vybudovali Němci v okolí Králík. Byl zřízen vrchním velitelstvím pozemní armády (OKH) a nesl oficiální označení Heeres-Versuchstelle Grulich, Bauleitung Wa PrüF 5 Grulich im Sudetengau. Zahrnoval tvrz Berghöhe (Hůrka) a několik samostatných objektů v jejím okolí. Některé zkoušky proběhly i na nedaleké tvrzi Adam. Do tvrze Hůrka byla dodatečně namontována část originálního vybavení (filtrovna, šikmý výtah, uvažovalo se i o osazení dělostřelecké věže RO), které bylo podrobeno pečlivým testům.

Nejvíce původního pevnostního vybavení a zbraní bylo namontováno do pěchotního srubu K-S 14 "U cihelny". Do objektu byl osazen 4cm kanón vzor 36, ale také 9cm minomet vzor 38 a 5cm minomet B10 určený pro pancéřové zvony a také kulomety. Objekt byl během zkoušek postřelován dělostřelectvem (i větší ráže, až 21 cm), které srub i střílny značně poškodilo. Zkoušky jsou částečně zdokumentovány v německé služební pomůcce Denkschrift über die tschecho-slowakische Landesbefestigung.

Obecně lze říci, že průběh zkoušek prováděných německou armádou na objektech bývalého československého opevnění je poměrně málo zdokumentován. Důvodem je velmi chudá pramenná základna. Při obecně známé německé pečlivosti je jisté, že všechny zkoušky byly pečlivě zdokumentovány. Bohužel, většina těchto dokumentů byla pravděpodobně zničena v průběhu druhé světové války nebo dodnes leží neobjevena ve vojenských archivech.


Komentáře a názory uživatelů
Žádné komentáře nebyly nalezeny. Můžete být první :-)
Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé ( přihlásit se nyní )